17 Eylül 2010 Cuma

Sivilceler Hakkında Kısa Kısa

Beslenme

Çevrenizdeki kişilere sorsanız muhtemelen beslenme ve akne arasında bir ilişki olduğunu söyleyeceklerdir. Böyle bir ilişkinin olmadığı da bir süredir bilim çevrelerince söyleniyor. Ancak bu fikir de şu anda tartışmaya açık. 2007'de yapılmış bir araştırma* beslenme ve sivilce arasında bir ilişki gösteriyor ve şekerli, fast food vb. yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini savunuyor. Ne de olsa beslenmenin sağlıklı oluşu vücudun da sağlıklı olmasını sağlıyor. 

Bir diğer dikkat edilebilecek nokta ise besin alerjileri. Farkında olmadan alerjimiz olan besinleri tüketiyor olabiliriz. Bu ise aknelerin oluşmasına veya artışına neden oluyor olabilir. 

Stres

Stres neredeyse her vücut sistemini etkilediği gibi cildi de etkiliyor. Bir süre bu konuda da konunu uzmanları arasında bir kutuplaşma olmuş. Ancak 2002'de Stanford Üniversitesi'nde yapılmış bir araştırma da göstermiş ki, stres ile akne arasında bir ilişki bulunuyor. Tahminlere göre stres aknenin hem daha fazla oluşmasına hem de geç iyileşmesine neden oluyor.

Bunun dışında...
  • Terleme sivilce oluşumunu kötü yönde etkiliyor. Özellikle yaz aylarında veya spordan sonra daha fazla gerçekleşen terlemeden sonra yüzünüzü temizleyin.
  • Adet düzensizlikleri ve hormonal bozukluklar sivilceye neden olabilir.
  • Genetiğin de bir rol oynadığı düşünülüyor. Eğer ebeveynlerinizde sivilce görülmüşse sizde de olma olasılığı artıyor.
  • Doktorunuza danışmadan kozmetik ürünler veya uzman olmayan kimselerce tavsiye edilen malzemeler kullanmaktan kaçının.

*Bahsedilen araştırmaya ait makaleler:
Smith R., Mann N., Braue A., Mäkeläinen H., Varigos G. "A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial." American Journal of Clinical Nutrition (2007); 86: 107-115. 
Smith R., Mann N., Braue A., Mäkeläinen H., Varigos G. "The effect of a high-protein, low glycemic-load diet versus a conventional, high glycemic-load diet on biochemical parameters associated with acne vulgaris: A randomized, investigator-masked, controlled trial." Journal of the American Academy of Dermatology (2007); 57 (2): 247-256.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder