19 Eylül 2010 Pazar

Besin Alerjisi ve Akne Arasındaki İlişki

Besin alerjisinin akneye sebep olabileceğini yeni öğrendim. Zaten bazen sebepsiz yere cildimde kızarıklıklar, kabartılar oluştuğundan ne zamandır alerji testi yaptırmak istiyorum. Ancak bunun için besin alerjisi testi de yaparlar mı bilmiyorum. Öğrendiğimde sizi de haberdar edeceğim.

Besin alerjim olsa nasılsa farkederdim diye düşünebilirsiniz. Ancak bu doğru değil. Bazı araştırmacıların iddia ettikleri doğruysa ABD nüfusunun neredeyse yarısında besin alerjisi varmış. Peki bunun sebepleri neler? Havanın ve besinlerin günden güne kirleniyor oluşu, bebeklerin sütten erken kesilmesi ve katı gıdaya erken başlanması, genetiği değiştirilmiş besinler sebeplerden bazıları olabilir. 

Peki besin alerjisini farketmek neden zor? Birçok farklı organda değişik semptomlara neden olması en önemli sebep. Klasik alerji testleri, besine olan tepkileri göstermekte sınıfta kalıyor.


En çok tepki gösterilen besinler ise şunlar: Süt, yumurta, yerfıstığı, buğday, mısır, balık, kabuklu deniz ürünleri, çilek, ceviz, bezelye, fasülye ve bazı baharatlar. 

Besinlere karşı gösterilen tepki sonucu oluşan belirtilerden bazıları ise şöyle: Akne, aritmi, astım, sırt ağrısı, yatak ıslatma, kronik bronşit, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, burun kaşıntısı, sinüzit, migren, başağrısı. Görüldüğü gibi bu yüzden besin alerjisini tespit etmek çok zor. 

Besin alerjisinin bir nedeni de aynı tip besini devamlı olarak tüketmekmiş. Mesela sağlıklı beslendiğini iddia eden bir kişinin bir günlük menüsü şöyle diyelim: Sabah süt ile mısır gevreği, arada birkaç elma, öğlen ton balıklı bir sandviç, akşam da tavuk ve sebze. Ancak bunu her gün tekrarlamak tehlikeli. Bazı besin alerjileri bir bağımlılık gibiymiş. Vücudunuzu rahatsız eden bir besini ilk kez tükettiğinizde kendinizi kötü hissediyor ama bu hissin besinle ilişkisini kuramıyorsunuz. 2. kez aynı besini tükettiğinizde vücudunuz yine tepki veriyor ancak daha hafif olarak. Daha sonra verilen tepki kronik bir tepkiye dönüşüyor. Bu besini bir süre tüketmediğinizde (mesela bu besini elediğiniz bir beslenme tarzını benimsediğinizde) birkaç gün kendinizi kötü hissediyorsunuz. Sonuç olarak ise vücudunuz buna alışıyor ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlıyorsunuz.

Hangi besinlere alerjiniz olduğunu çözmek için yapabileceğiniz bir şey eleyerek beslenme (elimination diet). Şüphelenilen besini 2 haftadan 2 aya kadar olan bir zaman için beslenme alışkanlıklarınızdan çıkarıp meydana gelen değişiklikleri takip etmek anlamına geliyor bu beslenme biçimi. Örneğin x besinini beslenmenizden çıkardınız. Bir süre geçtikten ve görülen belirtiler sona erdikten sonra besini tekrar tüketiyorsunuz. Eğer tekrar belirtiler görüyorsanız muhtemelen bu besin, belirtilere yol açan besindir. Bu diyeti uygulamak için bir doktorla görüşmek gerekebilir.

Kaynaklar:
  1. http://alternative-medicine-and-health.com/index.php?option=com_content&view=article&id=136&Itemid=74
  2. http://forums.wrongdiagnosis.com/showthread.php?t=31609
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Elimination_diet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder